Jak ustawić kieliszki na stole i jakie wybrać wino? Sprawdź!

To jakie kieliszki do wina użyjesz, w największym stopniu zależy od podawanego wina, zaś wybór wina jest zależny od potrawy!  

Odpowiednio dobrane wino i kieliszek będzie przysłowiową wisienką na torcie. Poprawne połączenie wina z potrawą, uzupełni ją i nada harmonię całemu daniu, zaś kieliszki umożliwią delektowanie się winem, a dodatkowo wzbogacą walory wizualne całego wystroju i posiłku!  

Przy wyborze wina pamiętaj, aby przy potrawach mięsnych zawsze królowały wina czerwone (w dużych i pękatych lampach) i błagam, nie idź utartym szlakiem, że białe wino jest odpowiednie wyłącznie do ryb czy drobiu! Białe wino śmiało możesz serwować w skromniejszych i bardziej smukłych kieliszkach, do różnego rodzaju sałatek, serów, owoców morza, dań kuchni orientalnej, wieprzowiny czy deserów! Pamiętaj, że zarówno kieliszkami do win, jak i samym winem trzeba się umiejętnie bawić, aby majestatycznie dopełnić całości!

Poznaj rodzaje kieliszków i dowiedz się jakie kieliszki do jakiego wina są odpowiednie!

To jakie kieliszki, do jakiego wina nadają się najlepiej, w dużej mierze zależy od cech samego trunku. Inną budowę będzie mieć kieliszek do wina czerwonego, inną zaś do białego, ponieważ te dwa rodzaje win potrzebują innych warunków, aby w pełni uwolnić swoje aromaty! Czerwone wina potrzebują mocniejszego kontaktu z powietrzem, więc dla nich będą odpowiednie duże i pękate kieliszki, zaś kieliszki do wina białego powinny być mniejsze i bardziej smukłe, aby przytrzymywać ich delikatny aromat. 

Podawanie wina w kieliszkach, które są odpowiednio do nich dostosowane, pozwala nie tylko w pełni wydobyć ich walory smakowe i zapachowe, ale także utrzymać odpowiednią temperaturę trunku. Pamiętaj o prostej zasadzie, że wina młodsze pije się nieco chłodniejsze, zaś starsze, dojrzałe wina – cieplejsze. 

Podczas jednego posiłku możesz podawać różne wina w zależności od danej potrawy. Kieruj się wtedy zawsze zasadą, że najpierw podaje się białe wina, później czerwone, przed ciężkimi podawaj lżejsze, wytrawne przed słodkimi, zaś młodsze zawsze przed starszymi. W zależności od potraw i wina dobierz wcześniej odpowiednie rodzaje kieliszków, aby później nie popełnić przypadkowo faux-pas!

Kieliszki do wina czerwonego 

Kieliszki do wina czerwonego mają kształt bardziej pękatego tulipana i są dość dużych rozmiarów. Szeroka i pękata czasza umożliwia na większej powierzchni wina kontakt trunku z powietrzem. To właśnie powietrze pozwala uwolnić pełne aromaty i uzyskać pełną głębię wina. Okrągły kształt i wielkość czaszy ma jeszcze jedno zadanie – umożliwia swobodne obracanie kieliszkiem w celu zamieszania wina i wydobycia najlepszych walorów trunku. 

Kieliszki do czerwonego winna należy dobrać także względem rodzaju serwowanego gatunku. Ciężkie wina jak Burgund najlepiej podawać w mocno pękatych kieliszkach, znakomicie sprawdzi się tu naprawdę duży kieliszek do wina XXL. Będzie wyglądać niezwykle, a wino smakować wyśmienicie! Zaś lżejsze wina można serwować w mniej pękatych i okazałych czaszach. Ważne, aby zawsze dokładnie wypolerować stawiane na stół lampki do wina. Wtedy podawane czerwone wino będzie prezentować się nieskazitelnie, eksponując bez skazy swoją szlachetną barwę!

Kieliszki do białego wina 

Kieliszki do białego wina są smukłe, delikatnie rozszerzone po bokach i węższe u góry. Kształtem bardzo przypominają tulipana. Od kieliszków do czerwonego wina odróżnia je przede wszystkim wielkość. Są mniejsze, gdyż białe wino nie potrzebuje eksponować swojej powierzchni na działanie powietrza tak bardzo, jak czerwone. Dodatkowo mniejsza czasza sprzyja utrzymaniu odpowiedniej, niskiej temperatury i chroni delikatny aromat. 

Kieliszki do wina białego, które jest młode i delikatne nie powinny być zbyt szerokie! Lepiej serwować taki trunek w klasycznym tulipanie. Częstując jednak gości winem białym o złożonym bukiecie, wykorzystaj kieliszki, które są nieco szersze i wydłużone, to pozwoli lepiej wyeksponować aromat wina. 

Kieliszki do wina różowego

Kieliszki do wina różowego posiadają bardziej okrągłą czaszę, która jest dodatkowo nieco krótsza w porównaniu do innych kieliszków. Dzięki takiej budowie, różowe wino, które jest kojarzone z lekkością i orzeźwieniem, będzie mogło dłużej utrzymywać swoją niską temperaturę! 

Kieliszki do wina musującego i szampana

Kieliszki do szampana jak i do wina musującego są wąskie,  wysokie, a ich linia zazwyczaj zwęża się delikatnie ku górze. Dzięki temu ulatniające się bąbelki nie uciekną za szybko! Nóżka takich kieliszków powinna być długa i smukła. Kieliszek należy za nią trzymać, aby uniknąć ogrzewania trunku! 

  • Flet – najbardziej popularny, smukły o prostych ściankach. 
  • Tulipan – w odróżnieniu od fletu posiada delikatnie zaokrąglone ścianki. Jest rekomendowany do degustacji wyrafinowanych szampanów.
  • Szampanka – niegdyś bardzo popularna, jednakże płaska i szeroka czasza prowadziła do zbyt szybkiego ulatniania się bąbelków, stąd obecnie częściej zastępowana jest przez flet. 

Kieliszki do wina kryształowe czy szklane? A może kolorowe?

Zastanawiasz się jakie kieliszki do wina użyć? To proste. Zawsze przeźroczyste! Kieliszki do wina kolorowe odbiorą całą majestatyczność serwowanemu trunkowi i zamaskują barwę, która jest też wyznacznikiem jakości wina! Kolorowe szkło, to dosłownie policzek dla wina. Jeśli masz w planach wykorzystać kieliszki do wina ozdobne, skorzystaj z różnych kształtów i zdobień, ale zawsze zachowaj ich przezroczystość. 

 Kieliszki do wina kryształowe i szklane różnią się od siebie trwałością i modyfikacją przechodzącego przez nie światła. Im bardziej przejrzysty kieliszek, tym łatwiej 

  • Kieliszki do wina kryształowe są delikatne, łatwo można je formować i tworzyć na nich zdumiewające zdobienia. Ze względu na swoją budowę, kryształ jest też bardziej przeźroczysty niż szkło! Jakby tego było mało, kryształ w porównaniu do szkła skupia lepiej promienie słoneczne, dając efekt niesamowitej czystości i połysku. 
  • Kieliszki do wina szklane są bardziej wytrzymałe niż kryształowe. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się w przypadku codziennego użytkowania. Bardzo ważne, aby odpowiednio je myć i polerować – wtedy doskonale spełnią swoją rolę i podkreślą walory wina. 

Jak ustawić kieliszki do wina białego, czerwonego, różowego, musującego i szampana?  Sprawdź jak poprawnie nakryć do stołu! 

Kupując kieliszki do wina, zestaw kompletujący różne ich rodzaje będzie najlepszy. Dzięki niemu przygotowując stół, możesz odpowiednio dobrać różne rodzaje kieliszków, do serwowanych win. Unikniesz w ten sposób krępującej sytuacji, gdzie przy zmianie wina będziesz serwować je do tego samego kształtu co poprzednie, inne wino. Warto zatem postawić na dobre kieliszki do wina o różnych kształtach: smukłe, pękate, małe, duże, wysokie, niskie, lekko rozszerzone bądź zwężone. I pamiętaj: nie ma czegoś takiego jak kieliszki uniwersalne do wina – każde wino wymaga, specjalnego dla siebie kieliszka! 

Mając dobrane wino do potrawy, a do wina kieliszki warto także zadbać o odpowiednie ustawienie ich na stole. Warto zawsze wcześniej to przemyśleć, aby miały one dużo miejsca, a goście mogli po nie swobodnie sięgać i odstawiać. Nie bez znaczenia jest także ich kolejność i strona, po której powinny stać.

Zatem jak ustawić kieliszki na stole, by zachować wszelkie zasady savoir vivre’u?  Zawsze szkło do obiadu ustawiaj z prawej strony nakrycia powyżej sztućców. Możesz ustawić je w linii prostej bądź trójkątnej (w zależności od dostępnego miejsca na stole). Teraz już wiesz, po której stronie kieliszek do wina powinien stać, ale musisz także wiedzieć w jakiej kolejności! Na samej górze jest miejsce przeznaczone na kieliszek do wody, czyli goblet. Następnie po jego prawej stronie kieliszek do szampana, za nim znajduje się miejsce na kieliszki do wina, kolejno czerwonego, później białego, a na końcu należy ustawić najmniejsze kieliszki, czyli do wódki lub likieru.