Kwiaty do kuchni. Znalezienie kwiatów, które będą czuć się dobrze w kuchni to nie lada wyzwanie. W tym pomieszczeniu często występuje wysoka temperatura, unosi się para wodna oraz istnieje ryzyko oparów tłuszczu czy wyziewów z urządzeń gazowych.

Jak zatem widać, kwiaty do kuchni muszą być bardzo wytrzymałe. Poniżej pokażę Wam kilka moich roślinnych typów, które idealnie sprawdzą się w kuchni.

Kwiaty do kuchni |Sępolia – fiołek afrykański

Kwiaty w kuchni to nie tylko zielone bezkwietne rośliny. Idealnym przykładem takiego kwiatu jest fiołek afrykański. To niewielki kwiat, który doskonale znosi chwilowe przesuszenie i rozproszone światło. Fiołek, jako roślina do kuchni sprawdzi się idealnie, ponieważ jest niewielki, więc można go postawić nawet na blacie. Należy jednak pamiętać, że nie lubi bezpośredniego słońca, dlatego nie powinien stać przy południowych oknach. Sępolie podlewamy dopiero, wtedy kiedy ziemia będzie sucha – fiołek nie lubi zastoju wody.

Hoja różowa – piękne pnącze

Doskonale w kuchennym otoczeniu sprawdzi się hoja różowa. To niezbyt szybko rosnące pnącze, które uwielbia ciepło oraz niestraszne mu lekkie przesuszenie. Ten kwiat do kuchni pasuje idealnie, ponieważ jego liście są odporne na tłuszcz, kurz czy wyziewy gazowe. Hoja bardzo dobrze czuje się w przyciasnych doniczkach, dlatego nie wymaga częstego przesadzania. Jeśli otrzyma odpowiednie warunki, to latem będziecie cieszyć pięknymi i pachnącymi kwiatami. Najsilniejszy zapach wydobywa się popołudniami.

Zielistka Sternberga – efektowna roślina

Ta roślina jest bardzo efektowna ze względu na swoje długie liście, które tworzą gęstą kępę. Odnajdzie się zarówno w ciemnych, jak i nasłonecznionych miejscach. W tych ciemniejszych może stracić białe paski na liściach. Zielistki, jako rośliny w kuchni sprawdzą się, ponieważ są mało wymagające w pielęgnacji. Warto pamiętać, że latem należy lekko spryskiwać liście, natomiast zimą oszczędzamy jej obfitego podlewania. Zielistka będzie świetnie się prezentować np. w wiszących doniczkach, ale też na stole, gdzie jej liście delikatnie opadną.

Kwiaty do kuchni | Aspidistra wyniosła

Idealna roślina dla tych, którzy czasem zapominają podlać kwiaty. Aspidistra jest odporna na warunki panujące w kuchni. Nie straszne jej ciepło, wysoka wilgotność czy osady z tłuszczu. Można ją postawić w ciemnym i jasnym miejscu. Aspidistrie to rośliny do kuchni, które nie wymagają dużej uwagi. Będą jedynie umilać czas podczas gotowania, swoimi zielonymi bujnymi liśćmi.

Czy sztuczne kwiaty do dobry pomysł?

Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Sztuczne kwiaty do kuchni to wybór oczywisty dla tych osób, które nie mają przysłowiowej ręki do roślin żywych, a chcą mieć ciekawą ozdobę w tym pomieszczeniu. Pamiętać należy o częstym i dokładnym czyszczeniu tych roślin. Zbiera się na nich tłuszcz i kurz, co nie jest higieniczne ani zdrowe dla procesu gotowania. Jeśli zdecydujemy się na sztuczne rośliny do kuchni, musimy mieć na uwadze, gdzie je stawiamy – z dala od źródeł ognia, gorącej wody. Obecnie na rynku można znaleźć mnóstwo małych i efektownych sztucznych roślin, które będą ozdobą kuchni bez konieczności pamiętania o ich pielęgnacji.

Krótkie podsumowanie

Zatem jakie kwiaty do kuchni wybrać? Kierujmy się przede wszystkim tym ile mamy miejsca w kuchni oraz czy będziemy mieć czas na pielęgnację tych roślin. Jeśli jest i miejsce, i czas to możemy postawić na żywe rośliny, które obok ozdoby będą np. filtrować powietrze. Natomiast tym z Was, którym obca jest pielęgnacja roślin prawdziwych, zalecam zakup pięknych kwiatów sztucznych, które wymagają minimum zaangażowania, a będą równie efektownie wyglądać w kuchni.

Zobacz również: